В условията на пандемия юристите отсега се готвят за новите казуси, които ще възникнат при учредяването на новия Парламент. Кои са подводните камъни и спорните теми? Казусите са основно два.

На първо място - може ли сегашните министри да се закълнат като депутати и не води ли това до несъвместимост на двете позиции.

Отговорът на юристите е да, поради което те ще трябва да решат дали искат да останат депутати или ще бъдат министри до края на мандата. Тогава на тяхно място за кратко ще влязат следващите в листите.

Вторият казус също е съществен - може ли депутат под карантина да се закълне дистанционно по електронен път. Такъв е случаят с болния от корона вирус Слави Трифонов.

Юристите виждат различни варианти. Според някои клетвата електронно и дистанционно по платформа като "Зуум" например изобщо не е проблем. В този дух е решението на Конституционния съд по казуса от миналия парламент, когато кворумът се осигуряваше онлайн.

„Понятието присъствие вече се тълкува разширително, възможно е предвид на COVID кризата някои народни представители да участват онлайн в заседанията“, обясни проф. Пламен Киров.

Отчита се още, че полагането на клетва е тържествен ритуал, който той включва още нещо.

„Те подписват клетвени листове, които се пазят в деловодството на парламента“, допълни проф. Киров.

Според него по предложение на най-възрастния депутат може да се гласуват допълнителни правила за клетвата. И други мислят така.

„Според мен първо се заклеват присъстващите и след това вземат решение да се закълнат и останалите, които не могат да присъстват“, каза доц. Наталия Киселова.

Според нея не е оправдано да има дистанционно участие, но щом Конституционният съд е казал да, значи е възможно. 

И накрая - още един изход от ситуацията. Карантинираните депутати могат просто да се закълнат седмица по-късно. Засега е известен само един такъв - Слави Трифонов. От Столичната регионална здравна инспекция казаха за bTV, че не могат да разкрият кога изтича карантината на Трифонов.

Партия „Има такъв народ“ и днес отказаха коментар по всички политически и правни теми. Така мълчанието им продължава вече 10 дни след вота.

Справка на bTV сред парламентарните партии показва, че в редиците на ГЕРБ, БСП, „Изправи се! Мутри вън!“ няма болни и карантинирани депутати.

За ДПС все още яснота няма, а от „Има такъв народ“, както стана ясно, за момента не коментират никакви казуси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!