Президентът издаде указ за свикване на парламента на 15 април, четвъртък. Депутатите ще се закълнат в старата сграда, а не в ремонтираната за над 20 милиона лева зала в бившия Партиен дом. Това стана ясно след консултациите между новите шест парламентарни сили.

Днес бяха обнародвани решенията за обявяване на избраните народни представители.

Процентите на партиите в "Държавен вестник" и сайта на ЦИК се разминаха - и двете числа са верни, твърдят обаче от Централната избирателна комисия.

Новият парламент, избран на 4 април, ще започне работата си от старата сграда на Народното събрание с надписа "Съединението прави силата". Това са решили на първото си заседание групите в новия парламент. Гласуването първоначално ще става с ръка, защото електронната система е преместена в новата сграда, известна като Партийния дом.

Очаква се след първото заседание на Народното събрание и формирането на парламентарните групи да започнат и консултациите за съставяне на правителство както е предвидено по Конституция.

Предложението е тържественото заседание да се проведе в старата сграда на парламента е направено от партията "Има такъв народ."

Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън“ разказа, че е имало ясно желание сред участниците в техническите консултации заседанието да се проведе в сградата на площад Народно събрание.

"Започваме първия работен ден, клетва в истинската сграда без мастодонтите и петолъчките , оттук нататък е решение на депутатите и бихме искали наистина Съединението да прави силата", каза тя.

Според БСП не е важно в коя сграда ще заседават народните избраници, а какви решения ще взимат. От ГЕРБ не коментираха решението.

Външния министър Екатерина Захариева потвърди, че като първа сила се готвят със състав на кабинет и уточни, че с нея не са водени разговори да оглави правителство.

От ДПС и „Има такъв народ“ засега запазват мълчание.

Според Янаки Стоилов от БСП ролята на президента може да е по-голяма, ако свика консултации с парламентарните партии сили преди формалното връчване на мандата за правителство.

"Ако той постъпи по този начин това означава, че той все пак съдейства на парламента за опит за формиране на правителство."

Групата на БСП днес избраха Корнелия Нинова за председател. Депутатите от „Демократична България“ също се събраха за първи път тази вечер.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото заседание на парламента, на което депутатите ще положат клетва и ще изберат своето ръководство

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!