Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 45-ото Народно събрание – 15 април от 9 ч.

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от парламентарните избори – разпределение на мандатите и имената на депутатите в 45-ото Народно събрание.

Очаква се след първото заседание на парламента държавният глава да открие и процедурата за съставяне на ново правителство. 

Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на президента. Държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

По закон президентът трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на първата политическа сила – ГЕРБ. От партията обявиха вчера, че ще предложат правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Не е ясно още кой ще е кандидатът за министър-председател.

Всякакви опции за съставяне на правителство са на масата, каза вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя допълни, че с нея не са водени разговори да оглави бъдещия кабинет.

Ако ГЕРБ не получи нужната подкрепа за предложения кабинет, президентът трябва да връчи мандата на втората формация в парламента – „Има такъв народ“.

Междувременно днес се очаква да се проведе първото заседание след изборите на "Демократична България". Според решението на ЦИК, публикувано в Държавен вестник, парламентарната група на коалицията ще се състои от 27 депутати. 

В БСП предстои Национален съвет, за да определят позицията си при различните конфигурации за управлението след консултациите. 

Според Янаки Стоилов от БСП ролята на президента може да е по-голяма, ако свика консултации с парламентарните партии преди формалното връчване на мандата за правителство.

"Това няма да отнеме повече от 3 дни, защото по този начин той може да се ориентира какви са възможностите за съставяне на правителство, каква степен на близост има между различните партии и след това се пристъпи към връчване на мандати. Ако той постъпи по този начин, това означава, че той все пак съдейства на парламента за опит за формиране на правителство", каза Янаки Стоилов. 

Корнелия Нинова да бъде председател на парламентарната група на "БСП за България", а Кристиан Вигенин да бъде предложен за зам.-председател на 45-тото Народно събрание, реши политическият съвет на коалицията и Изпълнителното бюро на БСП днес, на което бе гласувано и ръководството на парламентарната група.

От „Има такъв народ“ народ и ДПС засега запазват мълчание. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!