Националният омбудсман Мая Манолова и инициативен комитет внесоха днес законовите промени, предвиждащи въвеждане на мажоритарни избори на Народно събрание.

Вносителите предлагат въвеждане на мажоритарния вот още напролет и нови граници на изборните райони в страната, предлагат вносителите.

Според тях, при избори за обикновено Народно събрание, страната ще бъде разделена на 231 избирателни района, а деветима депутати ще се избират с гласовете в чужбина.

Снимка: bTV

Така едно депутатско място средно ще се определя с гласа на 30 хил. избиратели.

При избори за Велико Народно събрание страната ще се дели на 385 избирателни района, а 15 депутати ще се избират в чужбина.

Снимка: bTV

На първи тур се явяват много кандидати, като от тях на втори тур ще отидат само първия и втория по резултат. На втори тур пък ще печели кандидатът, получил повече от половината гласове.  

Манолова внесе текстовете, макар че има право само на косвена законодателна инициатива. Тоест - трябва някой депутат да ги припознае. Причината - огромната подкрепа на референдума.

Така всеки депутат ще може да се кандидатира само в един район. А ако бъде избран за министър ще следват нови частични избори. Манолова обаче се застрахова. „Политиците, дори и аз бъркахме толкова много пъти. Няма да е фатално ако народът с референдума сбърка веднъж”, каза тя.

Инициативният комитет поиска депутатите да спазят волята на народа. Юристите обаче са меко казано скептични по отношение на закона на Манолова. Според тях това е пиар акция.

Според професор Киров, народът ще бъде излъган в очакванията си и определени райони ще се превърнат в партийни крепости.

На изборите ще има и шест месечна уседналост. Тоест - всеки трябва да е живял последните шест месеца там, където иска да гласува. Което според него е нещо като връщане на старото жителство от през 1989-та.

Как се крадат избори при мажоритарен вот?

Този похват е измислен в Америка още през 1812 г. Губернаторът на Масачузетс - Елдридж Джери така пре-районирал щата, че да осигури безапелационна победа на своята партия.

 

Снимка: bTV

При примерни 50 избирателни района при обикновено райониране едната партия печели пет мандата. След пре-районирането обаче - резултатът се променя. Другата партия печели три депутатски места, а реално водещата партия губи с два мандата.