Темата за доходите и поскъпването на храните остана водеща и днес.
Министерството на финансите предлага минималната работна заплата да скочи от 780 на 940 лева, но от догодина. На фона на тази прогноза - държавата търси механизми за овладяване на високите цени.

От следващата година ще е възможно минималната работна заплата от 780 лева да нарасне на 940. Поне това предлага министърът на финансите от служебния кабинет.

Снимка: bTV

Според разчетите на финансовото ведомство за следващите три години - минималното възнаграждение за 2025 г. може да стигне 1038 лева, а година по-късно - да се нарасне до 1128 лева. Планът ще бъде възможен, ако разчетите на кабинета бъдат одобрени от бъдещия парламент след изборите на 2 април.

Хора с минимални заплати разказаха, че се лишават от доста основни продукти, за да оцелеят.

780 лева или 400 евро минимална заплата преди данъци и осигуровки  - с толкова разполага Йоана Велчева от Мездра, за да посреща месечните си разходи. Жената работи като помощник-възпитател в детска градина.

„С тази минимална работна заплата много трудно се живее. Токът ми е 100 лева, плащам газ, телефон, лекарствата ми, които всеки ден ги взимам и за прехрана нищо не остава. Да те е страх да влезеш в магазина, всеки ден различни цени, парите доникъде не стигат“, казва Йоана.

Жената признава, че прави икономии, за да оцелява с тези доходи.

„Лишаваме се от мляко, сирене, кашкавал, намалили сме месото, плодове и зеленчуци също сме намалили“, обясни още Йоана.

Очаквано работодателите са против административен скок на минималната заплата. Васил Велев от АИКБ посъветва хората като Йоана да не чакат държавата да им увеличи възнаграждението, а да се борят за по-висока средна заплата.

Синдикатите са недоволни, че държавата планира да замрази минималните доходи през тази година, а да ги увеличи до 940 лв. догодина.

Прогнозата на бизнеса за тази година е в частния сектор заплатите да нараснат с 8-10%.