В световния ден на свободата на словото репортерът на bTV Новините Десислава Ризова и операторът Иван Филчев бяха лектори в медийна дискусия по покана на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет.

Те, както и представители на други медии, трябваше да отговорят на въпроса как се отразява военен конфликт и какво е мястото на журналистиката по време на война.

Общото мнение беше, че този път освен истинските бойни действия се води и масирана информационна война, свързана фалшиви новини и манипулация на общественото мнение.

Десислава Ризова и Иван Филчев дадоха и практически съвети на студентите.

„За хората, принципно, войната е медиен образ, само че за нас не е. И за вас, ако изберете да правите това, няма да е медиен образ. Тя ще е нещо много лично, ще е част от живота ви. Вие ще се събуждате и ще си лягате с нея и никога няма да я забравите“, каза репортерът на bTV Новините.

„Отдава ти се възможност за много кратко време. Не можеш да повториш интервюто, синхрона, да мине следващия трамвай. Това се случва - или го имаш, или го нямаш и до голяма степен това е част от тръпката“, каза от своя страна Иван Филчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!