У нас всеки може да се сдобие с моторна шейна стига да е готов да плати между 20 и 30 хиляди лева.

Дори най-мощните шейни могат да бъдат закупени без да се изискват специфични документи като шофьорска книжка например.

Планинските терени у нас обаче позволяват максимална скорост от 25-30 километра в час. Превозването на деца трябва да е при определени условия:

„Шейната трябва да бъде двуместна задължително, да има отделна модулна седалка за пасажера или за детето, седалката трябва да е обезопасена с облегалка и подлакътници и детето трябва да е с каска”, обясни Николай Бакалчев – представител на фирма за продажба на моторни шейни.

При неравност на трасето, за каквато се заговори при инцидента със сина на транспортния министър, има само един полезен ход:

„Да намалите максимално скоростта, ако трябва дори да слезнете и да направите оценка на неравността на препятствието”, каза Николай Бакалчев.

Съвременните шейни имат и бутон, който може да натиснете, за да спрете мотора на машината, както и корда, закачена за ключа, с която да се изгаси машината при евентуално преобръщане.

Междувременно Националната следствена служба започна разследване на смъртта на сина на транспортния министър Ивайло Московски, загинал след инцидент с моторна шейна на Боровец.

Разследването е за смърт по непредпазливост, уточниха от прокуратурата.

Обвинения засега няма. Назначени са три експертизи. След петте огледа на мястото на трагедията, разследването трябва да уточни как е причинена смъртта.

От прокуратурата обявиха: "По делото трябва да бъдат разпитани горям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правила за ползване на моторни шейни". Срокът за приключване на следствените действия е 2 месеца.