Водната криза в Перник заведе прокурори, ДАНС, МВР и антикорупционната комисия в местното ВиК и в областната управа в града тази сутрин.

Акциите предизвика реакции от страна на управляващите опозицията след края на Консултативния съвет при президента.

Новината, че екоминистърът Нено Димов ще дава показания в спецпрокуратурата развълнува всички политически сили. Чуха се от сдържани коментари от управляващите и призив за масови оставки – от страна на опозицията. Мненията събрахме заедно с Румяна Стоилкова.

„Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ въобще не ги коментирам. Нека да завършат проверките, да имаме вече обвинителни актове.

Ние все пак сме правова държава, с върховенство на закона и всеки е невинен до доказване на противното“, каза премиерът Бойко Борисов.

От ДПС също не изпаднаха в крайности.

„Ако премиерът е последователен в своите си действия докато текат разследванията може би е редно временно да ги отстрани съответните министри, срещу които се води разследване, ако е последователен естествено“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според левицата оставките на ресорните министри няма да са достатъчни. Затова и внасят вот на недоверие.

„Министрите са просто изпълнители на една политическа воля, на един модел на поведение, който доведе до този резултат след 10 г. управление на ГЕРБ. Искаме да подготвим много сериозно мотивите и да ги представим на колегите от другите парламентарни партии – това ще стане другата седмица четвъртък и петък“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Очаква се вотът на недоверие да бъде внесен на 20 януари.

Междувременно Нено Димов беше задържан за 24 часа по Закона за МВР, дали ще бъде отстранен като министър на екологията и повече информация за самото разследване се очакват утре.