Как реагираха посочените потенциални партньори на "Има такъв народ" и какво коментират останалите водещите партии в новия парламент?

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, написа в профила си във „Фейсбук“, че „в този парламент изолирането на ДПС е възможно“ и допълни, че поведението им се ръководи от ключови приоритети, сред които отстраняване на сегашния състав на ВСС и главния прокурор.

„След свикване на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за тези приоритети и спрямо това ще оценяваме готовността си да подкрепим едно или друго предложение за управление и формата на такава подкрепа от наша страна”, коментира Иванов.

Николай Хаджигенов се разграничи от действията на Мая Манолова, която вече се е срещала с „Има такъв народ“. По думите му важни са приоритетите и ако те не се случат „Мутри вън“ може и да не подкрепят бъдещо правителтво на „Има такъв народ“.

„Много малка вероятност, защото слушайки тия безумни два часа опити за политическо шоу, оставам с впечатление, че нямат значение важните неща, а кой ще го прави“, коментира Хаджигенов.

Манолова не коментира думите на Хаджигенов, но реагира в социалните мрежи, че трябват разговори за политики.

„Не искаме постове, позиции, участие в едно такова правителството. Подкрепата ни ще се обуславя от политиките важни за хората и за протестиращите по площадите месеци наред. В парламента разумен, открит и спокоен разговор предстои да се проведе.

А от ГЕРБ дадоха прогноза за новата власт. „Правителство на ИТН няма да видим, по рекетьорски начин да налагат свои хора, нямат 121 народни представители“, коментира Цвета Караянчева.

По-рано от „Има такъв народ“ коментираха темата за главния прокурор в отговор на журналистически въпрос. „Ако някой ви каже че влизайки в парламента, ще смени Гешев с друг – лъже, защото практически не е възможно. Това е дълъг процес, който върви с промяна на ВСС. В момента закона е такъв, че това е невъзможно. Това което може да бъде направено е да бъде премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата“, каза Тошко Йорданов.

И по двете теми – правителство и Гешев, от БСП и ДПС днес се въздържаха от коментар.