Дизайнер на виртуална реалност и специалист по създаване на изкуствени органи.  Това са част от професиите на бъдещето. Как новите технологии ще променят процеса на работа?

В момента 71% от професиите се извършват от хора. През 2025 г. обаче съотношението ще се увеличи в полза на машините и автоматизацията.

Така в следващото десетилетие, при този темп на развитие на технологиите, между 75 и 375  милиона души ще трябва да се преориентират професионално.

На пазара на труда ще се появи остра нужда от нов тип професии. И, докато някои от тях като специалист по създаване на изкуствени органи и космически работници, звучат нереалистично, други като разработчици на роботехника вече се търсят усилено.

Калоян е само на 8 г.. Преминал е четири курса по роботика. Вече може да сглобява и програмира роботи.

Един ден мечтае да направи свой.

Мира пък мечтае да стане дизайнер на роботи, защото според нея това е бъдещето.

С напредване на технологиите телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а за домашната работа ще отговарят роботи. Затова ще е изключително важно да има хора, които да ги проектират. 

„Роботиката навлиза много вече в нашия живот. Искаме или не. Има роботи, които  почистват пода, мият прозорците. Те се разхождат около нас и се  търсят хора, които да разбират от това нещо, които да направят роботи”, каза преподавателят по роботика Веселин.

А с появата нови професии, ще отпаднат стари. И докато този процес вече тече в Западна Европа, у нас тепърва предстои.

„В един момент да – касите могат да станат на самообслужване, тъй като това е дейност, която може да бъде извършване не от човек , а от машина. Или човек, който отваря бариера.
Все още в България изключително много са позициите, на които не сме готови с техника, технологии и машини  или какво е необходимо в дадения случай, а напротив търсим хора, но кадри няма”, коментира Мария Стоева – мениджър бизнес развитие.

Битката за най-добрите специалисти ще бъде ожесточена. Затова, ако искаме да сме конкурентни на пазара, специалистите съветват  да не залагаме на конкретна професия, а да развиваме умения.