Преди дни начална учителка от Стара Загора беше отличена сред „Достойните българи за 2016“, защото промени живота на едно дете, пренебрегвайки стара традиция.

Става въпрос за подаряването на цветя на учителите. Вместо това Димитринка Костова постави началото на кампания за събиране на пари за лечението на своя ученик Михаил.

През лятната ваканция момчето получава травма на окото при игра и се нуждае от 12 хил. долара за операция в Израел.

Снимка: bTV

На първата родителска среща бяхме решили с парите, които биха били похарчени за цветята, да купим помагала и игри на децата. Родителите откликнаха. Същевременно обаче разбрах за ситуацията на Мишо. Свързах се с майката, която беше упълномощена да събере парите от цветята, и пуснах съобщение в моя фейсбук профил, разказа Костова.

Снимка: bTV

Така тя поставя началото на инициативата за събиране на пари за Мишо. Още в първия ден са събрани 1755 лв. Пари дават и други училища, близки, ученици. За по-малко от 10 дни са сумата надхвърля 25 хил. лв.

Още на 15 септември директорката на училището получава имейл от Анелия Хохвартер – български лекар в Австрия, разбрала за инициативата от „Фейсбук“. Тя предлага да направи операцията на Мишо без да вземе хонорар.

Интервенцията вече е извършена.

Желаещите да помогнат на Мишо се пренасочват към друго нуждаещо се дете.

Вижте повече във видеото и каква е новата инициатива на Костова: