Проблемът с фалшивите профили във „Фейсбук“ става все по-голям и то не само за потребителите, но и за политиците, които вече реагират на актуалните събития първо в социалната мрежа.

Самите те признават, че така достигат до многохилядна аудитория за минути.

Затова как да се ориентираме кой профил е истински?

На първо място помага ни функцията „Верифициран профил“. С нея „Фейсбук“ удостоверява, че даден профил е на конкретната публична личност. Ето пример със страницата на премиера Бойко Борисов:

Снимка: bTV

Можем да се ориентираме и по броя последователи, които има конкретното лице. Ако е твърде малък, вероятно става дума за фалшив профил.

Снимка: bTV

Преди дни от БСП обявиха, че профилът на партийния лидер Корнелия Нинова е бил напълно дублиран, като в новия са добавени партийни позиции, които тя не е изразявала.

Снимка: bTV

„Например, че давам указания на президента как да реагира в конкретен казус, при положение, че съм заявила категорично, че не се месим в работата на държавния глава“, посочи Нинова.

Снимка: bTV

Затова, въпреки че профилът е бил докладван и изтрит, БСП ще сезира прокуратурата.

Неприкосновеността в интернет е работа на службите, смята новият лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той също бил обект на атака.

Снимка: bTV

„Случвало ми се е неколкократно, никога обаче не съм вдигал шум“, каза ген. Атанасов.

От ГЕРБ бяха категорични, че проблемът е сериозен и фалшивите профили на Бойко Борисов, например, са десетки.

Снимка: bTV

Според Цветан Цветанов личният контакт със съответния политик е гаранция за истинността на страницата му.

„Когато преди 3 – 4 години създадох моята фейсбук страница, имаше много фалшиви профили. Докладвахме ги на „Фейсбук“ и бяха закрити“, сподели той.

Според специалистите, верифицирането на профила е основната защита.

Снимка: bTV

Политиците трябва да използват професионални екипи, които да се грижат за тяхната репутация в социалните мрежи. Част от работата на тези екипи е да следят за подобни фалшиви профили, които са нормални при популярни личности, както и опитите да бъдат хакнати“, коментира ИТ спрециалистът Иво Мирчев.

Към момента българските политици не използват мрежата професионално, допълват експертите.

Вижте повече във видеото: