Опасно високи температури и днес. За цяла България е в сила предупреждение за екстремни жеги.  До 36 градуса отчетоха термометрите на няколко места у нас, а в София – 33 градуса. До 18 аса Спешна помощ са потърсили 35 души във връзка с топлото време.

Много наши зрители ни писаха, че не знаят как да окажат първа помощ, ако станат свидетели на прилошаване. Потърсихме специалистите, които ни показаха какво трябва и не трябва да правим в критичната ситуация.

Малко преди най-горещите часове от деня, Анна се прибира с двете си деца, когато в центъра на Перник вижда мъж в безсъзнание.

„Дали от незнание или шок, нищо не правеха, освен че звъннаха на Бърза помощ. Първото, което направих, беше да го поливам с вода и реално човекът започна да се свестява“, разказа Анна Стоянова.

От Спешната помощ съветват в такава ситуация първо да пренесем човека на сянка.

„Под мишниците. Ако има колан или е мъж – в областта на таза и в областта на коленете“, каза д-р Ивелина Рачева, лекар в ЦСМП-София.

Стегнатите дрехи се разхлабват и махат, кожата се намокря обилно с вода.

„Ако е с прилепнали дрехи, можем да ги разкопчаем, да проверим дали се надига гръдният кош. С вътрешната страна на ръката да проверим на носа дали има дишане. Слагате лявата ръка под главата на пациента и с помощта на колегите обръщате човека, като левият крак е свит в коляното, а десният стои отгоре“.

Спешните медици напомнят да не изпадаме в паника. След случилото се Анна вече има едно наум.

В Перник днес термометрите показаха 35 градуса. Лекарите съветват, за да избегнем топлинен удар, да не излизаме навън в най-топлите часове.