Новата разпоредба, приета вчера от Министерския съвет за детските столчета в колите важи само за най-малките. Родители и експерти коментираха плюсовете и минусите.

Биляна Събева е натрупала солиден опит с детските столчета, докато отглежда двете си деца. Съгласна е с новите правила за безопасност, но има и забележки. Малкият Мони е на година и половина и вече се вози по посока на движението, но доскоро имал затруднения.

„Ние ползвахме максимално дълго обърната назад обаче усещахме дискомфорт - той беше постоянно свит, ръчичките му и крачетата му, така че това не е добър вариант, когато детето има нужните килограми и ръст”, казва Биляна.

Изпитанията с автомобили са показали, че столчетата обърнати назад са 5 пъти по-безопасни от другите. При 80 на сто от катастрофите ударът е челен, а тогава дори добре вързано дете изскача от седалката. При обърна назад седалка детето остава защитено.  

„Там няма възможност да се удари никъде и другото, което е летящи предмети и отломки при ПТП-то също не попадат върху детето”, обяснява Цветомир Нинов, консултант в магазин за детски стоки.

Всъщност промените в закона увеличават възрастта за превозване на децата с гръб към шофьора от 9 на 15 месеца. При по-големите всичко зависи от самата седалка.

„Това не означава, че не могат да продължават да се одобряват седалки по старото правило, но тези по новото правило значително по-добре ще защитават децата по време на движение”, смята Славка Андреева от Автомобилна администрация към Министерство на транспорта.

Според новия закон след 15-я месец на детето ви може да обърнете седалката му, но препоръката е тя все пак да остане с гръб към шофьора.