Петролът поскъпва, но основните хранителни суровини поевтиняват или остават без промяна в последната година, показва анализът на Софийската стокова борса. Как цените на едро се отразяват на джоба ни?

Цената на петрола върви нагоре в последните месеци.

Снимка: bTV
Още преди седмица ви разказахме, че нивата достигнаха връх от две години насам. По данни на Стоковата борса, увеличението е с 16 на сто за година.

Същевременно обаче хранителните суровини на едро поевтиняват.

Снимка: bTV
Най-голямо понижение има при захарта – близо 30% на световните борси и 16 на сто у нас. По-ниски цени се отчитат и за брашно и олио.

Означава ли това по-евтини сладкиши тази година?

От Софийската стокова борса определят цените по-скоро като стабилни.

„Когато основната суровина поевтинява, в случая захарта, може да се очаква и поевтиняване на производните“, коментира Васил Симов.

Сметките на Борислав Екзархов, управител на сладкарски цех, обаче са различни – цената, на която купува ток, е по-висока с 10%, заплатите също са увеличени.

„Всички други консумативи, освен суровините, се покачват – ток, вода. Използваме икономични машини, но това не ни помага толкова много. Така че можем единствено да очакваме покачване на сладкарската продукция“, казва той.

Вижте повече във видеото:

Според Софийската стокова борса, ако цената на петрола продължи да расте и в следващите месеци ще се отрази и на дизела и бензина на дребно.