Кабинетът предлага създаването на държавна петролна компания. Целта е гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива и ниски цени за потребителите.

Новата структура ще изпълнява функциите на държавния резерв за съхранение на петролни продукти. Според вицепремиера Томислав Дончев тя ще бъде "още един играч на пазара на горива". Предвижда се държавната компания да разполага със складови бази, а до една година да изгради и верига бензиностанции в цялата страна

„Приемете, че на пазара ще има още един играч. Нито един пазар не е пострадал, ако на него има повече предлагане, повече конкуренция. Когато държавата се включи, когато има определен брой обекти, когато продава горива с минимална надценка – мисля, че това ще е добре за целия пазар и най-вече за потребителите“, коментира Томислав Дончев.

Асоциацията на малките бензиностанции подкрепи идеята. От Българската петролна и газова асоциация призоваха държавата да не се опитва да направи дъмпинг на цените и й направи предложение. 

„Разбира се, ако тя е такъв играч, ние ще сме първите, които ще я поканим да стане член на БПГА“, каза Светослав Бенчев, главен юрист консулт на Българска петролна и газова асоциация.

Днес политическите сили в парламента се въздържаха от коментар. Единствено "Воля“ обяви, че има същата идея и предлага помощ на правителството.

Анализаторите са скептични, че държавата може да спечели в конкуренция с големите петролни компании у нас.

„Странно усилие в тази изключително тежка ситуация за петролната индустрия. Виждате петролните компании имат огромни загуби и са пред голяма несигурност. Ти да се опитваш да влезеш на този пазар в тази ситуация е много рисково усилие“, коментира анализаторът Тихомир Безлов.

Вероятно България ще се окаже единствената бивша социалистическа държава, която ще започне да изгражда нова структура, след като държавната фирма „Петрол“ премина 100% в частни ръце.

В Унгария и Словакия има държавни компании, но те никога не са били приватизирани след демократичните промени в Източна Европа.