Напрежение ескалира в БСП. В петък от централата на партията си тръгнаха ключови служители. Всичко това се случва в навечерието на избор на нов лидер на столетницата.

Наближаващият избор на нов председател на партията разгорещява страстите в червените редици. Вече са ясни основните претенденти за поста, сред които е самата Корнелия Нинова, организационният секретар на партията Кирил Добрев и някои от изявените депутати.

Изборът на нов лидер на БСП за пръв път ще се осъществи пряко от всички партийни членове. А датата на събитието е 26 април, което е след малко повече от два месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон, че изборите в БСП наближават пролича в петък. Тогава най-близкият сътрудник на Корнелия Нинова - медийният съветник Бояна Бозаджиева, беше освободена. Тя съобщи това в социалните мрежи, а десет минути по-късно съобщение пусна и партийната централа.

Снимка: btvnovinite.bg

Самата Нинова отказва да коментира темата с бъдещата си кандидатура за поста. Но само преди шест месеца тя оттегли оставката си на инфарктен конгрес.

Сега номинациите за лидер са повече от 15. Сред тях е и кандидатурата на организационния секретар Кирил Добрев и депутати от левицата:

„Калоян Паргов, Георги Свиленски, Крум Зарков.Прекалено рано е да дам отговор. Мене  постовете не ме блазнят, но приемам всяка номинация като оценка за моята работа“, казва Добрев.

Снимка: btvnovinite.bg

Между 15 и 21 март всеки номиниран ще трябва окончателно да каже дали приема битката за поста. Красимир Янков вече е решил да се включи. И е склонен да критикува сегашното ръководство.

„Тежки разделителни линии, напрежение в партията, грешни решения, които съм обявявал като такива. Необходимо е да се чува всеки в партията“, казва левият депутат Красимир Янков.

Вече е ясно, че Сергей Станишев няма да се кандидатира за лидер. А по предварителна информация 75 000 социалисти в цялата страна ще имат право на глас.