bTV разполага с кадри от целия конфликт между Димитър Стоянов и служителя на НАП, който според журналиста се казва Павел Лисев. Видеото е заснето от охранителни камери в столичния квартал "Хаджи Димитър". 

Димитър Стоянов беше задържан за 24 часа, след като заплаши с оръжие човек, който се е оплакал пред органите на реда.

На видеото се вижда как Димитър Стоянов спира колата си на аварийни светлини, слиза от нея и пресича от другата страна. С умерена стъпка върви в посока към охранителните камери. Там Димитър e пресрещнат от Павел Лисев, който се приближава към него. Двамата се сблъскват гърди в гърди.

Следва размяна на реплики, а през това време спреният на аварийки автомобил е преместен и от него слиза жена. Двамата мъже се отдалечават, но Димитър Стоянов се спира, обръща се, вади дъвката от устата си и замерва Лисев с нея.

Конфликтът ескалира и след нова размяна на реплики Димитър Стоянов рита служителя на НАП. Обръща се с гръб и тръгва в посока на жената, управлявала автомобила, която е свидетел на случката. Но отново се връща, след което мъжете се сбиват, жената притичва и също се включва в нанасянето на удари към Павел Лисов. 

И когато свадата изглежда потушена, а Димитър Стоянов се насочва към колата, журналистът внезапно изважда оръжие и го насочва към служителя на НАП. В този момент към тримата идва и четвърти човек, който опитва да ги успокои. В следващите минути на вербална размяна най-агресивна изненадващо е жената, която на няколко пъти посяга към Лисов.

След като кадрите бяха разпространени в медиите Димитър Стоянов отново сподели публикация в профила си във Фейсбук, където обяснява случилото се.

"На 01:38 ясно се вижда, че Павел Иванов Лисев нанася удари по мен, пръв и последователно, което ме принужда да се отбранявам. Това се случва, след множество заплахи и обиди. Павел Лисев е лице, което съм виждал един единствен път в живота си - при инцидента. Първото, което чух от него са заплахи и псувни. Първият ни физически контакт е в момента, в който той ме блъсна. Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада. Павел Лисев тръгва след мен всеки път, когато обърна гръб. На 01:24 Лисев замахва от кръста си, което ще направи и по-късно, но го спирам с ляв крак, преди да разгърне удара си. Само го спирам, не го ритам, опитва се да туширам атаката", пише Димитър Стоянов.

 

Ето какво още пише той:

Случката се разиграва около 18:30 часа на 22 април в квартал „Хаджи Димитър“ в София. По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране.

В същия ден в профила си във Фейсбук Димитър Стоянов сподели публикация, на която е с драскотина на главата и написа: „Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея от къде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е, или идиот“.

Димитър Стоянов е разследващ репортер и понастоящем е автор в Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.

Новината за ареста му беше съобщена и във Фейсбук страницата на Bird.

На 23 април от МВР също разпространиха и кадри от камера, които показват момента, в който Димитър Стоянов размахва оръжие срещу човек. До него има и жена. 

Същият ден вечерта стана ясно, че има решение на съда журналистът да бъде освободен от ареста. Той е пуснат срещу парична гаранция от 5000 лева.

За нулева толерантност към агресията призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, след като в медиите излезе информацията, че служител на агенцията е бил заплашен с оръжие от журналиста.

„Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите ѝ да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая“, заяви Румен Спецов и призова инцидента да не се политизира, каквито опити са били правени през последните часове.