Ученици от Професионалната гимназия по транспорт в Бургас работят по възстановяването на 50-годишен автомобил. Двигателят не е работил повече от 17 години, но младежите с общи усилия успяха да възстановят запалителната система и вдъхнаха нов живот на старата кола, разказа директорът на гимназията инж. Красимир Кънчев, пише БТА.

Проектът по възстановяването на колата е в напреднал етап. Става въпрос за 50-годишна „Дачия“, чийто двигател много майстори в София са се опитвали да я запалят, но безуспешно.

Буквално за три-четири дни нашите възпитаници възстановиха мотора на ретро автомобила и той заработи перфектно. Момчетата доказаха, че с труд и стремеж могат да постигнат това, което преди тях не са могли да сторят доста механици, разказа Кънчев.

Колата е с бензинов двигател, произведена е в края на 70-те години.

 

Собственикът ѝ, който няма възможност да я реставрира, мечтае да я види отново в движение.

Взехме я с „Пътна помощ“ от Павел баня, ще я възстановим цялостно, след което идеята ни е да участваме с нея на ретропаради, каза директорът на гимназията.

В момента дачията е разглобена до последното болтче. Предстои смяна и възстановяване на изгнилите елементи по купето на колата, смяна на бензиновата помпа, спирачната система и доста други части, за да я „оживим“ и да я видим отново в движение, каза още Кънчев.  

Той припомни, че ученици от специалност „Електрически превозни средства“ са изработили сами соларна зарядна станция за електромобили в двора на училището си. Възпитаниците на гимназията работят и по проект за създаване на електрически автомобил.

В началото на юни ученици от гимназията участваха в състезание за водородно задвижвани автомобили. В надпреварата техният автомобил издържа над четири часа с едно зареждане.