Президентът Румен Радев издаде указите за разпускане на Народното събрание и назначаването на служебното правителство и новата Избирателна комисия. Така са изпълнени всички условия предсрочните парламентарни избори да са на 11 юли.

Генерал Стефан Янев ще управлява Министерския съвет до встъпването на нов редовен кабинет, избран от парламента, както повелява Конституцията.

Служебният премиер е досегашният секретар на президента по сигурността и отбраната.  В предишното служебно правителство той беше на вицепремиерска позиция с ресор „Отбрана“.

Стефан Янев ще седне в премиерското кресло на мястото на Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

В новия кабинет той ще има трима заместници. Гълъб Донев, който ще отговаря за икономическите и социални политики и за втори път ще е служебен министър на труда и социалната политика. Другият вицепремиер Бойко Рашков - ще отговаря за обществения ред и сигурност и ще оглави МВР. Атанас Пеканов като служебен заместник министър-председател ще отговаря за управлението на европейските средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Социалният вицепремиер Гълъб Донев още в първия кабинет на Радев работи по нов механизъм за минималната работна заплата.

Бъдещият силов министър Бойко Рашков неведнъж е критикувал досегашния премиер Борисов.

Новият финансов министър Асен Василев наскоро коментира поетия от държавата дълг от 5 млрд. лева.

 „Или правителството очаква много тежко развите на COVID кризата и тежка и икономическа рецесия и се опитва да вземе дълг или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджета се финансира…Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите или има подготовка за подобен сценарии“, посочи Асен Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път на този пост, но с опит в политиката - д-р Стойчо Кацаров поема здравеопазването. Той същи е сред последователните критици на трите кабинета на Борисов. И не само - последно беше против сертификатите за ваксинация.

"Европейската комисия трябва да се засрами от това, което прави. Това са чувствителни лични данни, за здравословното състояние, които стават достояние на всички – дали сте боледувал, ваксиниран или сте си пил лекарствата", смята Стойчо Кацаров.