„Юксел Кадриев се превърна в емблема на bTV Новините и е един от най-дългогодишните водещи в българския ефир. За повече от 6 000 часа новини в ефир и след водене на едни от най-инфарктните извънредни емисии, казва, че единственото и основно правило, което винаги го е ръководело, е зрителят да бъде максимално добре, обективно и навреме информиран.“

С тези думи журналистът Пепа Йорданова започва интервюто си с Юксел Кадриев за в. „Всичко за семейството“. Откъс от разговора им можете да прочете по-долу:

- Как си съжителстват новини и рими?

Като Ин и Ян. Едното компенсира или по-скоро балансира другото. (Смее се)

- Кога започнахте да пишете стихове, какво Ви провокира?

Когато нещо ме разтърси силно. И за съжаление или за щастие, в повечето случаи, болката е тази, която вади стиховете навън. Но в крайна сметка по-важно е това, което излиза на бял свят, защото то е, което докосва хората.

- Ще познаем ли друг Юксел в стихосбирката?

Със сигурност ще видите нещо, което не познавате, и нещо, което дори не сте и подозирали, че съществува. Познавате Юксел Кадриев, онзи от новините, но не и Юки, както ме наричат близките и приятелите ми. Името ми означава буен поток, и смятам, че характерът ми напълно му отговоря. Много се надявам, че стиховете ми ще ви харесат и ще се разпознаете в тях, защото всичко написано е изживяно и преживяно. Има много болка и любов, но има и много надежда. Няма да сгрешите, ако си отворите бутилка хубаво вино, докато четете стиховете.

- Какво не знае зрителят за водещия на новините?

Не знам какво знаят, за да знам какво не знаят, но със сигурност съм най-обикновен човек, който има същите грижи, вълнения и щастливи моменти, както всички останали нормални хора.

- С какво новините на bTV са по-различни?

Със сигурност заради Виктория и Юксел. (Смее се) Много добре се сработихме и обменът на енергия не е само между нас двамата, а между нас и зрителите. На всичкото отгоре имам лукса да работя с най-образования журналист в българския ефир. С такава подкрепа имам свободата да се чувствам спокоен, особено по време на извънредни емисии. Например, извънредната емисия от лятото на миналата година, която се превърна в тричасово извънредно студио, в което отразявахме на живо първия голям протест срещу тогавашното правителство. Благодарение на годините опит, на всички в студиото, на всички в апаратната и на репортерите и операторите на терен, на високия адреналин и на пресечната точка между ситуация и рутина, се справихме като екип и зрителите го оцениха.

bTV Новините са различни също и най-вече благодарение на отношението на нашата публика - хората, които повече от 21 години ни допускат в домовете си, разчитат на нас в трудни моменти и ни вярват. Именно доверието е най-ценното и отличителното за нюзрума на bTV. Новите технологии също много ни помагат. Хилядите сигнали, които получаваме от всички краища на страната, говорят много - хората разчитат на нас и виждат в bTV надеждата за справедливост, която понякога им изглежда изгубена. Повярвайте, това е огромна отговорност и всички - пред и зад камерата, се стремим не просто да си вършим работата професионално и обективно, но и да бъдем достойни за това доверие и утре.

- Какво е недопустимо за един водещ на новини?

Недопустимо е да не отдаваш нужното внимание и отношение към зрителите. Водещият, а и всеки един репортер, оператор, въобще всеки който е зает с процеса на правене на новини, трябва да може да влезе в обувките на зрителя, докато му поднася фактите. Дори когато съобщаваме лоши новини, хората трябва да разбират защо са важни. Част от тази отговорност е и да бъдем абсолютно безпристрастни.

- Кои са моментите в кариерата ви, когато ви е било най-трудно да съобщите новина?

Не са един или два и много зависи от деня, от съответния информационен поток. Но едно от най-трудните неща е да съобщиш за нечия смърт, още повече на дете. Или за някого, който е бил част от емоционалния ти свят. Стоянка Мутафова, например, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Калоянчев... Все хора, които са те разплаквали до сълзи. Хора, които с изкуството си са те карали да забравяш злободневните неща, правили са те щастлив, когато си ги гледал на театралната сцена или на големия екран, и изведнъж... Добре че поне филмите им остават и така споменът продължава да се предава.

- А кога сте се радвали заедно с новината?

Има и такива моменти в работата, слава Богу. Съвсем наскоро се почувствах особено горд, че са създали шрифт, с почерка на Васил Левски. Намирам за много красиво, че някой се е сетил да направи подобно нещо.

- Телевизията и журналистиката ли бяха детската Ви мечта?

Не, но телевизията избра мен. И честно казано не се съпротивлявах. Нещата просто се случиха.

- По повод Деня на детето и рождения ден на bTV водихте новините с деца. Какво е чувството да предавате от опита и знанията си и как реагираха малките Ви колеги?

Те много се вълнуваха, а и ние заедно с тях. Заредиха ни с много позитивна и чиста енергия. Много се надявам съветите, които им дадохме с Вики, да са им полезни и да си спомнят за тях в точния момент.

- Изкушавали ли са Ви с предложение от други телевизии?

Да, но bTV Новините са най-високият пиедестал в България, за което се радвам, че имам скромен принос. Имаме и най-високия дял на обществено доверие, и съм щастлив, че съм част от това.

- Популярността пречи ли, ощетява ли личния живот?

Не смятам, че пречи. Напротив. Прави личния живот още по-личен, и му придава още една нотка на неприкосновеност. Помага да осъзнаеш колко ценно е личното пространство. Прави го още по-стойностно. От друга страна, обаче, забравяш за комфорта на анонимността.

- А помагала ли Ви е някога?

Това е монета с две страни, но повече помага. Още по-добре, ако помага да помагаш на другите.

Юксел Кадриев е роден на 27 март 1973 г. в град Оряхово. Завършил е НАТФИЗ със специалност "Публична реч". Телевизионната му кариера започва през 1998 г. като водещ на новини в тв "Ден", после преминава в "Нова". През 2003 г. се присъединява към екипа на bTV. Оттогава знам, че bTV е моето място, а през годините се превърна и във втори дом, споделя Юксел. През 2021 г. Юксел издава първата си стихосбирка "Намираш. Губиш. Получаваш". Тя е под редакцията на големия Михаил Белчев и разкрива голямата любов на водещия на bTV Новините - писането. Юксел има дъщеря Габриела.

Цялото интервю с Юксел можете да прочетете в актуалния брой на вестник „Всичко за семейството“.