„Няма нито един знак, че правителството в Република Северна Македония (РСМ) иска да сложи спирачки пред този невъобразим език на омраза, който продължава да се лее там по отношение на всичко българско, както и конкретни решения за, както те казват, криминалните прояви“. 

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с последната провокация – нападението срещу Българския културно-информационен институт в Скопие в нощта срещу четвъртък.

Вицепрезидентът припомни, че подобни прояви в РСМ местните власти определят като „криминално“, а едно от основните изисквания за членство в Европейския съюз, към което се стреми Скопие, е борбата с престъпността и корупцията.

„Приемането на френското предложение от страна на РСМ беше последната позитивна стъпка в процеса на преговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз. Оттам нататък всички действия за мен са връщане назад. Съвместната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и съвсем формална“, подчерта Йотова.

По думите ѝ в момента в РСМ се прави целенасочена кампания да се предотврати вписването на българите в конституцията на страната.

„И последно задавам един риторичен въпрос: дали върховният представител на за външна политика на ЕС господин Борел (Жозеп Борел), който предприе обиколка в Албания и в Република Северна Македония, както и комисарят по разширяване господин Вархей (Оливер Вархей) ще бъдат запознати с това, че вандалски беше нападнал културен институт на България, да подчертаем държава член на Европейския съюз, и какъв ще бъде отговорът от страна на европейските институции“, каза още Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията на властите в Скопие, уточни вицепрезидентът.