Забраните за бира в парка и за музика по улиците са дискусионни, предложените текстове не са съвсем ясни, важно е и дали може да се контролира прилагането им. Това обяви в предаването „Тази сутрин” кметът на София Йорданка Фандъкова относно проекта на нова наредба за обществения ред в София.

Нова наредба трябва да има, защото действащата в момента е от 1993 г., приетата през 2009 г. беше отменена от съда, уточни столичният кмет.

По думите й жителите на София искат да се контролира нивото на шума особено в нощните часове и следобед.

Обществено обсъждане на проекта ще има на 19 октомври.

Ремонтите

Най –тежките ремонти – на бул. „Дондуков” и на бул. „Монтевидео”, трябва да приключат до края на годината, обяви кметът на София. Поетапно се пуска движението, където е възможно, допълни тя.

„Друг голям ремонт е този на бул. „Тодор Каблешков” – излята е плочата на новия мост. Той ще е част от вътрешния ринг, ще продължим в посока бул. „Черни връх”, уточни Фандъкова.

Строителството на новия метролъч ще продължи и догодина и се очаква къртицата да приключи работа до края на 2018 г. и да се отпуши наземния транспорт около новите метростанции. Очаква се в края на 2019 г. да бъде пуснато движението по новите 12 спирки на метрото – от кв. „Красно село” до театър „Зад канала”.

Относно качеството на ремонтите Фандъкова каза, че единственото, което общината може да направи, е да принуждава фирмите да поправят нередностите. За ремонта на бул. „Шипченски проход” изпълнителят беше връщан шест пъти, уточни тя.

За 2018 г. е предвиден сериозен ремонт на ул. „Граф Игнатиев” с подмяна на водпроводната мрежа и трамвайните релси, ще се подменят и релсите на бул. „Цар Борис III”.

ГЕРБ и корупцията

Оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров след скандала с репликите към водещия Виктор Николаев е достойна постъпка, коментира Фандъкова в качеството си на зам.-председател на ГЕРБ. Не трябва да има дори сянка на съмнение за натиск върху медиите, уточни тя.

Тя не смята, че някой е имал за цел да провали нарочно Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. ГЕРБ има воля за борба с корупцията, категорична е Йорданка Фандъкова.  

Тя обяви още, че нито един член на нейното семейство не работи нито в Столичната община, нито в общинско дружество.

Вижте целия разговор във видеото: