Преизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова представи днес новата административна структура на общината на Столичния общински съвет (СОС).

Инж. Цветан Божинов е новият зам.-кмет на направлението „Обществено строителство” на Столичната община. Божинов е опитен инженер с над 30-годишен опит, завършил е „Промишлено и гражданско строителство” във ВИАС, каза за него Фандъкова. Работил е в „Метрополитен”.  Последно е ръководил проекта за нов метан-танк на пречиствателната станция в Кубратово.

Ирина Савина, която досега ръководеше строителството на училища и детски градини, ще ръководи новосъздаденото направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм”. Тя управлява европейските проекти, което правеше и до момента, както и цялата международна дейност на общината, а също и туризма, който досега се ръководеше от Тодор Чобанов, уточни Фандъкова.

Бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев застава начело на направление „Транспорт и градска мобилност”. Първата му задача ще бъдат пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на градския транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика.

Създава се направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие”, което ще бъде управлявано от досегашния директор на Столичната агенция по инвестиции Владимир Данаилов.

Дончо Барбалов остава зам.-кмет по финансите, но ще поеме и ресор „Здравеопазване”. В края на предишния мандат то той управляваше и ресор „Транспорт” след оставката на Евгений Крусев.

Доц. д-р Тодор Чобанов запазва поста зам.-кмет по култура, а Ралица Стоянова – в направление „Законност, координация и контрол”.

По всяка вероятност поста си запазва и Йоана Христова, зам.-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване”.

Промените в новата структура на Столичната община ще влязат в сила от 1 януари 2020 година.