Столичният кмет Йорданка Фандъкова и опонентът и за местните избори в София – Мая Манолова, участваха в честванията на Съединението в столицата. Двете се ръкуваха с широки усмивки.

Снимка: Ладислав Цветков

Те присъстваха на поклонението в костницата на първия български монарх след Освобождението - Александър Батенберг.

Слово за Съединението произнесе кметът Йорданка Фандъкова, което беше изслушано от Мая Манолова.

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова. 6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние, каза Фандъкова.

Снимка: Ладислав Цветков

"Днес може би е трудно да си представи шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето", посочи в словото си кметът.

Снимка: Ладислав Цветков

Съединението е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал, след дългите векове на гнет, посочи Фандъкова.

Тя каза, че Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен с другите европейски народи.

Премиерът Бойко Борисов пък поздрави за празника, от трибуната на здравен форум в столицата.

„Първо ми позволете да си поздравя българския народ с този прекрасен празник, който имаме днес – Съединението на България, защото на тая дата ние сме доказали на Великите сили, че българският народ може да се обедини и може сам да решава своята съдба, така че да ни е честито на всички българи”. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във „Фейсбук”, че на този ден "Международните сили разбират, че на Балканите има смел и независим народ, достоен за уважение".