До утре ще бъдат сформирани комисиите и мисля, че до края на седмицата ще гледаме изменение на бюджета и мисля, че ще има такова, но не във варианта, внесен от служебното правителство, който не върши никаква работа – това е празен чек. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

"Причините, заради които ДПС напусна КСНС са две – след година и половина COVID криза, според Закона за Консултативния съвет за национална сигурност, президентът е длъжен да го свиква минимум на всеки три месеца. Похвално е, че след година и половина се свиква и то не като редовен, а като извънреден, но в него започна да се обсъжда бюджета, което е работа на НС. КСНС не е бюджетна комисия", добави той.

По думите му бюджетната комисия ще отиде при ИТН преди да влезе в зала.

„Мустафа Карадайъ постави въпроса, след като беше поискано от президента да се гласува присъствие на други лица, които не са членове на консултативния съвет. Едно е от тях е министърът на икономиката Кирил Петков, за който има спор дали има двойно гражданство“, добави той.

Според Цонев е било редно до излизане на решение Петков да напусне поста, за да няма никакво съмнение в легитимността на служебния кабинет и решенията, който той взима.

„Българският народ иска промяна и то не само от три партии, защото, ако го искаше, щеше да прати само три партии в парламента или поне щеше да им даде мнозинство. Във всяка партия има хора, които са готови да променят модела“, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!