Ясли и детски градини възобновиха работата си. Това се случва при спазване на противоепидемичните мерки. Градините бяха затворени за две седмици заради високия брой заразени с коронавирус у нас.

Разхлабването на мерките раздели родителите и част от тях избраха децата им да останат вкъщи с обучение от разстояние.

Мартин е радостен да се върне в детската градина след две седмици у дома.

Снимка: bTV

„Децата имат нужда да са в детската градина, тя винаги е била фактор, там имат приятели, научават неща, които, колкото и да се стараем, не можем да направим. Учителката е с маска, за детето това не е задължително“, казва Симона Иванова, майка на две деца.

Днес в ДГ №8 "Проф. д-р Елка Петрова" се завърнаха малко над половината от децата. Една от причините е, че и тази седмица учениците са вкъщи и част от родителите предпочитат да задържат вкъщи и по-малките деца.

„На всеки вход са поставени дезинфектанти, като родителите сами преценяват дали да ги използват, или не, защото доста деца проявиха алергични реакции“, обяснява нейният директор Величка Попова.

През последните две седмици в тази детска градина избират онлайн уроците - учители пращат видеа или задачи, но само на по-големите деца.

Така е и със сина на Василка Жилова. Тя предпочита детето ѝ да остане вкъщи, докато възрастните в семейството се ваксинират.

Снимка: bTV

„Да, по никакъв начин не мога да му дам това, което получава там, но предвид ситуацията смятам, че си струва да намалим риска за всички както за моето семейство, така и за всички околни“, казва тя.

От началото на учебната година заради затворени градини и училища за месечна целева  помощ са подадени 59 170 заявления. За момента са одобрени 43 263 семейства, като разглеждането на документи продължава.

В клас на 12 април се връщат част от учениците на график, който предстои да се изготви от здравните и образователни власти.

Традиционно нисък е броят на новите случаи на коронавирус, регистрирани в неделя. 740 души са новозаразените.

Направени са близо 4200 теста, което означава, че 18% от пробите са положителни.

Остава висок броят на настанените в болница – над 10 600, от които близо 750 са в интензивни отделения. Излекуваните са повече от заразените – 858. Починали са 82-ма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!