Вицепремиерът Томислав Дончев и бившият външен министър Даниел Митов са новите заместник-председатели на ГЕРБ на мястото на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, реши националното събрание на партията.

„С този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясното като евроатлантическа партия и трябва да кажа, че това е много важно в момента – нашите партньори много внимателно гледат и слушат. Искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той привика на трибуната двамата преди гласуването, за да се представят на структурите.

„Винаги съм принадлежат към българската десница. Приказките, че нямало ляво и дясно можем да ги забравим, това са политически лакардии, които ги говорят хора, които нищо не разбират от политика. Всеки, който влезе в политиката и започне да прави стъпки, за да решава проблемите на хората, влиза в парадигмите на ляво и дясно“, заяви Митов.

Той използва случая, за да атакува президента Румен Радев заради официалното съобщение от прессекретариата на държавния глава след срещата на източния фланг на НАТО във формат Б9, на която бяха осъдени опитите за намеса на Русия в региона: „На тази среща беше приета декларация (…) ние видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация. Българския президент не само е скрил декларацията, опитва се да играе някаква мошеническа игра на „Тука има – тука няма“ с геополитическите интереси на България“.

Снимка: bTV

„Ще направя превод на български – нищо странно, двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат – едновременно флирт с Русия, същевременно, когато президентът Байдън говори на тази среща на Б9, нямаш мъжеството да вдигнеш юмрука и да кажеш „Аз не съм съгласен с тази декларация“, заяви и Борисов.

Томислав Дончев призова разговорът между партиите „да се върне на ниво „политическа прагматика“, защото „политиката не е само крясъци“.

„ГЕРБ трябва да остане политическата сила, която мисли за общото, която мисли за всички“, призова той.

"Най-лесно се правят протести", коментира по-късно Бойко Борисов.

"Виждате какво става в тази комисия – все едно е арбитражен съд между бизнесмени. Разбира се, тази Гьобелсова пропаганда, 4-5 свързани помежду си медии пускат една лъжа, ретранслират. Народът им даде да разберат на едните и на другите, че искат да ви има, не искат да ви изчегъртат. Като ги гледам тези, които са най-яростни срещу нас, те са шести, пети, четвърти", допълни лидерът на ГЕРБ.