Йорданка Фандъкова и Димитър Николов вече не са зам.-председатели на ГЕРБ. Това реши националното събрание на партията.

Лидерът Бойко Борисов обясни рокадата в ръководството с необходимостта двамата да се концентрират в кметската си работа в София и Бургас. „Да не ме разбере някой грешно – остават от най-уважаваните, най-заслужилите (…) Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието“, заяви той.

Снимка: bTV

В същото време при гласуването се видя, че бургаската организация на ГЕРБ не е съгласна с решението – нямаше нито един глас „за“, за сметка на 12 „против“ и 38 въздържали се. В крайна сметка обаче повечето от другите структури подкрепиха искането за нови зам.-председатели.

„Предстоят ни два много тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас – парите на олигархията. Аз направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори“, коментира Борисов.

По-късно той разви темата за допуснатите грешки като посочи кои са те: "Справянето с миграционната криза, не допуснахме България да бъде залята от нелегални имигранти като цяла Европа и българите да се уверят, че не е лесна работа да се справиш с миграционната вълна, не допуснахме българите да пострадат такам както цяла Европа. Не допуснахме по време на гръцката криза да пострадат нашите банки, финансови институции. Не допуснахме и тоталния локдаун както в нашите съседи, така и в цяла Европа".

От Изпълнителната комисия на ГЕРБ излизат Менда Стоянова, Пламен Нунев и Красимир Велчев.

Снимка: bTV

Борисов отново излезе на трибуната, за да каже по няколко думи за Стоянова ("Тя беше един от темелите във финансите, в това че успяваше да направи бюджети много години наред"), Велчев ("Един изключително сърцат партиен боец, безукорно честен, депутат няколко НС, председател на комисия, една дума не мога да кажа лоша за него") и Нунев ("Колега още от полицейските години, от Русе направи един прекрасен град, но с някои наши грешки загубихме изборите там").

От Контролната комисия бяха освободени Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева.