„Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистването на земеделски земи от стърнища. Това беше обсъдено със земеделския министър. Много пъти тази дейност, която се извършва със стара техния е причината за възникването на пожари. Повечето пожари в момента са полски, т.е. предизвикани от сухи треви“. 

Това обяви служебният премиер Стефан Янев, представяйки мерките срещу възникването на пожари, които са били приети на извънредно заседание на кабинета, след като огнената стихия погуби двама горски служители край село Петрово.

"За съжаление, температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното е да запазим човешкия живот както на хората, които гасят пожара, така и тези, живеещи в околните населени места", подчерта премиерът Янев.

"Областните управители имат своята отговорност да задействат своите съвети за бедствия", заяви Янев и ги призова да го направят по най-бързия възможен начин.

По думите на Янев има нужда от нова нормативна уредба и закон за такива бедствени ситуации. Подготвя се система за оповестяване, която би могла да бъде в помощ за организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, както и да бъде в помощ на общини и кметове, но все още не е налична, съобщи премиерът.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов допълни, че системата за ранно оповестяване ще има приложение, така че всеки със смартфон ще може еда бъде известен за възникването на пожар. Николов отбеляза, че сателитните прогнози на „Коперник” показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари.

Янев призова за бдителност, за да не възникват пожар, а също така и за добър инструктаж на доброволците и екипите, които участват в гасенето, за да се предотвратят още жертви.