ТЕЦ „Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност, обяви служебният премиер Стефан Янев в село Средно Градище.

"Не можем да спрем централата, тя играе ролята на балансираща мощност, ако има проблем в другите, тя подсигурява", добави той.

„Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи", коментира той.

По думите му за две седмици или за два месеца не може да се намери решение.

„Въпрос е и на битови и промишлени потребители, всички да са еднакво доволни, те може да не са популярни решение, но това е начин на взаимодействие. Ще има заповед. Централата ще работи с минимална възможна мощност, цифрите са в МИ. Заповедта ще е оповестена най-късно в понеделник“, обясни премиерът.

Той обясни, че решение ще се търси и в Плана за възстановяване и устойчивост

"Трябва да се види как да се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриването в годините напред - да е планово и с подготовка. Да са претренирани работниците за други дейности, за да няма напрежение", каза още той.

Той обяви, че след разговори с финансовия министър тази сутрин е разбрал, че има приходи в бюджета и тенденцията е положителна.

„Приходите ни в момента се увеличават и на базата на данъци, такси, акцизи, всичко, което формира тази част от приходите. Така че това, което е казал финансовият министър, е, че парламентът след формирането му след изборите ще има възможност при разглеждане на Закона за държавния бюджет да разполага с повече пари за преразпределение. Разбира се тази справедливост е вече как ще се намери балансът между разпределението на тези приходи до края на годината и каква част от тях ще е за социални плащания, каква ще е за инфраструктура и каква част би могла да бъде за стимулиране на бизнеса, който се нуждае от такъв тип грижа от държавата“, каза още служебният премиер.