Служебният премиер Стефан Янев призова българските граждани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас свободно, отговорно, осъзнато и без страх.

"Служебното правителство помага и ще продължи да полага усилия до и включително в изборния ден, за да се гарантира честността, прозрачността и автентичността на изборите", каза Янев в началото на днешното правителствено заседание.

Той благодари на МВР, другите правоохранителни органи и институции, ангажирани с подготовката на изборите, включително и в сферата на сигурността, за да предотвратят "онези грозни явления, които наричаме купен и корпоративен вот".

По думите на Янев тяхната работа дава резултати, което е достатъчно основание българските граждани да се чувстват сигурни и дадат своя вот без притеснение.

„Основният приоритет на служебното правителство е резултатите от изборния процес да кореспондират с нагласите на българските граждани и новият парламент да отразява по обективен начин електоралната подкрепа, която всяка една от партии и коалициите, участваща в изборния процес, ще получи“, изтъкна Стефан Янев.

"Призовавам политическите партии и коалиции да бъдат отговорни в изборния процес. Да загърбят популизма и пиар акциите и да подходят национално отговорно, защото се опасявам, че предстоят трудни времена и бъдещото разположение на силите в парламента трябва да формира едно стабилно мнозинство и стабилно подкрепено правителство, което е да в състояние да взема непопулярни решения и да провежда реформи", заяви още Янев.

Другото, което е важно, е политическите партии да чуят гласа на хората, техните желания и идеи за развитие на страната, за да се опитат да ги имплементират в подходящи политики, заяви служебният премиер.