Военният министър Стефан Янев потвърди, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България.

„Това са таков тип самолети, които ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, т. нар съвместна задача „еър полисинг“. Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото. Става въпрос за самолети, с каквито българия не резполага. Испанският контингент ще дойде с изтребители „Юрофайтър – Тайфун“, а холандския контингент – с изтребители F-35“, уточни Янев.

„Отговорностите, които в момента имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес“, коментира Янов по повод изявлението на външното министерство на Русия, че НАТО трябва да се оттегли от България и Румъния.

Той обяви още, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие от други страни в НАТО на българска територия ще бъде направена с български сили.

„Не искам българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, коментира още Янев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!