Народното събрание заседава извънредно днес. Темите са две - избор на шеф на здравната каса и приемането на бюджетите на НЗОК и ДОО. Стана ясно обаче, че процедурата за избор на управител на касата е пред провал.

Още сутринта стана ясно, че вътре в коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма консенсус около кандидатурата на Иванка Динева. От ПП-ДБ се оказаха скептични по отношение на нейните качества, за да заеме позицията шеф на НЗОК.

„Не съм убеден, че Иванка Динева ще е финалният кандидат на ГЕРБ за управител на НЗОК. Може да бъде удължен срока. ГЕРБ може да я изтеглят, защото хората от здравната общност имат резерви към нея“, каза по-рано през деня в студиото на bTV Владислав Панев от „Продължаваме промяната“.

Иванка Динева сама се отказа от надпреварата тази сутрин. Към момента остава единствената кандидатура на проф. Жени Стайкова, номинирана за позицията от БСП. Ако обаче и тя не събере необходимите гласове в пленарна зала, процедурата ще се провали и ще трябва да започне отначало.

Освен шеф на НЗОК, трябва да бъдат избрани и нови ръководни органи на други регулатори. Вече стана ясно, че Димитър Радев, номинацията на ГЕРБ-СДС за шеф на БНБ, вероятно ще бъде подкрепен и от ПП-ДБ.

Очакванията са коалиционните партньори за получат мястото на подуправител на централната банка, като се спряга името на Андрей Гюров.