Броени дни до края на 48-ото Народно събрание. Днес народните представители се събират извънредно. Освен законодателни промени, те ще разгледат и докладите за работата на службите за сигурност, но при закрити врата.

По-рано сутринта се събира и Комисията по правни въпроси, за да започне разглеждането на второ четене на законовите промени, свързани със съдебната реформа.

Миналата седмица парламентът прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор. Промените предвиждат то да се ръководи от съдия с ранг на магистрат от Върховния касационен съд. Той ще се избира от списък на случаен принцип.

Промените предвиждат Пленумът на Висшия съдебен съвет да може да освобождава главния прокурор и ще иска временното му отстраняване с 13, а не със 17 гласа, както е сега.

Днес ще се проведе заседание и на временната комисия по случая "Нексо". Ще бъдат изслушани председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов и изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

На 12 януари бяха извършени претърсвания и изземвания от офиси на фирмата. 4 лица са с обвинения, като две от тях са обявени за международно издирване.

От ДАНС обявиха, че са започнали да се занимава с проверките на "Нексо" още през юли.