Затварят София за движение от 00:00 часа тази нощ 17 април до второ нареждане. Няма да се движат автомобили към и от София, вътре в София може да се придвижват засега свободно, уточни вътрешният министър. Остава в сила декларацията, която се предоставя.

Хората, които пътуват с лични автомобили за работа, ще могат да стигнат до работното си място в определен времеви прозорец – от 06:00 ч. сутринта до 08:00 ч. сутринта и връщането е също от 18:00 ч. до 20:00 ч. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа.

Това стана ясно от извънреден брифинг в Министерския съвет, в който участват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Още от вчера се наблюдава нещо много тревожно – напускане масово на София, където София е основното огнище с най-много болни, заразени с COVID-19. Всички тези хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна, това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици", заяви председателят на Националния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката една седмица и този процес продължава, както вчера, така и днес, най-вероятно и утре, и вдругиден.

Затова щабът с изключително безпокойство наблюдаваше тези процеси и ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха кой знае колко случаите, те вече пак са близо 40 до момента.

Тези два дни, в които имаме по толкова много случаи не са инцидент, а вече тенденция, което е абсолютен контраст с безгрижието, което се проявява от нашите съграждани", допълни той.

Щабът предложи затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите на щаба и разпореди за съответно издаване на заповед на Министъра на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед от 00:00 ч. тази нощ, 17 април, до второ нареждане да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства.

Кои превозни средства могат да влизат и излизат от София?

Изключение от заповедта има на товарния превоз, които трябва с документация да докажат необходимостта от извършването на съответният транспорт. На второ място са всички автомобили със специален режим, автомобил, които превозват граждани, които имат нужда от лечение. Гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, където ще се лекува, обясни здравният министър. 

Забраната не важи за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение. Не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и трябва да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места, като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи къде е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя, допълни Кирил Ананиев.

"Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, като за него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място и този график е от 06:00 часа сутринта до 08:00 часа сутринта и връщането е също от 18:00 до 20:00 часа", съобщи Ананиев. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа.

Над 5000 автомобили са били върнати този четвъртък на КПП-тата на изходите на София, разкри вътрешният министър Марин Младенов и допълни „нямате представа на какви унижения са били подлагани колегите (полицаите)“, а сред най-абсурдните мотиви за пътуване представени на органите на реда е „слагане на зеле“ и „куп глупости“.

Не е ясно колко автомобила са излезли в последния работен ден от столицата, това вероятно ще стане ясно с помощта на данни от АПУ, заяви Маринов.

Мерките ще обхванат и железопътния транспорт, разкри ген. Мутафчийски. Над 36 влака се отменят за празниците, по информация от министерството на транспорта, а тези, които се движат, няма да спират на междинните спирки, заяви председателят на Националния оперативен щаб. 

Организираният автомобилен пътнически транспорт, в това число междуградския, също преустановява своето движение до второ нареждане, допълни здравният министър Ананиев.

Всички възможни мерки са в полезрението на Националния оперативен щаб, заяви ген. Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос дали се предвижда въвеждането на вечерен час в близко бъдеще.

Вътрешният министър разясни, че в границите на София се включват и Божурище, както и кварталите "Драгалевци" и "Симеоново", към които няма да има ограничение на придвижването. 

„Не вярвахме, че ще има такова неглижиране (на мерките) от страна на толкова български граждани, в това число столичани, и в този дух бих казал, че недооценихме поведението на много граждани на София, които безцеремонно започнаха да напускат масово и групово територията на столицата“, заяви здравният министър Ананиев в отговор на въпрос дали мярката със затварянето на града не е закъсняла. Той припомни, че и премиерът, и генерал Мутафчийски са призовали нееднократно хората да останат там, където живеят по празниците.

Според генерал Мутафчийски полицаите на КПП-тата трябва да получат допълнителни възнаграждения, защото изнасят на „плещите“ си мерките срещу пандемията. Премиерът е разпоредил тези служители на МВР, които са на първа линия в рискова среда и изнасят това натоварване да получат допълнителни възнаграждения и във ведомството се правят разчети за това, разкри министър Младенов.

Здравните органи - РЗИ-тата, Центровете за спешна медицинска помощ и персоналът на Центърът по заразни и паразитни болести, които са на първа линия също ще получат допълнително материално стимулиране за труда, който са положили, а те работят на 24-часови смени, заяви министър Ананиев.