Един милион яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево. Били са разпространени в магазините в цялата страна. 

Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата.

Агенцията по безопасност на храните е възбранила и изтеглила от пазара над 1 041 220 броя яйца за консумация, които ще се насочват за унищожаване.

Агенцията разпространи серийните номера на яйцата, предназначени за изтегляне – 2BG08001 и 3BG08001.

Производители в Добричко, които са близо до засегнатата ферма – като Николай Колев, не са сигурни дали и техните стопанства няма да пострадат. Колев вече е спрял доставките на яйца за магазините.

„Давам изследвания, засега всеки път излизат отрицателни, но – повярвайте ми, всяка сутрин идвам на работа с надежда, че като броим умрелите, няма да има такива. Защото първият, най-ясен симптом за това, че фермата има проблеми, е високата смъртност”, каза той.

Умъртвяването на птиците по хуманен начин вече е започнало и става поетапно, предстои да започне и унищожаване на яйцата. 

От Агенцията по безопасност на храните успокояват, че се взимат и превантивни мерки – наблюдават се и всички птицеферми, които се намират в съседство на тази, в която е избухнала заразата.