Минути, след като ГЕРБ обявиха, че няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание, то пропадна.

Едва 91 депутати се регистрираха и така не беше събран нужният кворум от 121 народни представители.

От регистриралите се 73-ма са от БСП, 14 от ДПС, двама от коалицията "Обединени патриоти", един независим народен представител и един от ГЕРБ – председателят на НС Цвета Караянчева.

Наложи се втори опит, тъй като в залата бяха установени 87 народни представители. След това председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че заседанието няма да се състои.

След събрани 65 подписа от "БСП за България", парламентът трябваше да изслуша премиерът Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от коронавирус и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

Снимка: Ладислав Цветков

Според ГЕРБ, обаче, опозицията се опитва да си прави пиар в пленарна зала.

Опозицията отговори на критиките като обяви, че премиерът Борисов се е скрил и е отказал да отговаря на въпросите им, а отговорността е лична: "Не ГЕРБ решиха днес да не се регистрират, Борисов им нареди. Нали знаете, че те нищо не правят без нареждане. Това е поредна стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура", заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова.

От БСП допълниха, че не се отказват и отново са внесли искане за извънредно заседание, на което да бъде изслушан премиерът. Кога ще стане това остава неясно, но дори и да бъде насрочено такова, е възможно отново да бъде провалено поради липса на кворум.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!