Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ при консултациите при президента Румен Радев.

Аргументите ни за това са, че през последните години заради уговорки и коалиции с тези партии, България се превърна в една от най-бедните държави в Европа, смята Манолова.

„Бихме подкрепили правителство на партиите на промяната като „Демократична България“ и ИТН, посочи тя и допълни, че не са кандидати за постове в новия кабинет“, каза Манолова.

Призоваваме партиите да спрат да правят партийни сметки, за да бъде сформиран кабинет, заяви Манолова. Тя допълни, че ако се допусне „партиен инженеринг“ или извиване на ръце, формацията отново ще излезе на протест.

Председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ изрази удовлетворение, че партия от „партиите на промяната“ поема отговорността за съставяне на правителство. Такова е и очакването на българските граждани - да има стабилност, нормалност и сигурност, да има кабинет, който да се заеме с проблемите на хората, посочи тя. Ние ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневния ред на българските граждани, декларира Мая Манолова.

Според президента Румен Радев най-важното е намирането на формулата за съставяне на правителство, това е първата задача на парламента.

„Трябва да се отбележи и новата формула - формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценностти. Затова изключително важно е да се намери верния диалог и конструктивния дух", отбеляза държавният глава.

„Всяка партия да тежи не толкова с броя на своите дупутати, а със своите приоритети. Вашата парламентерна група е изключително важен партньор", каза още Румен Радев. 

„Хората очакват кабинет, който да се заеме с техните проблеми“, заяви и след разговорите с президента Мая Манолова.

„Ще проставим нашите приоритети и ще очакваме да станат част от политиката на следващото правителство“, добави тя за консултациите, които предстоят с ИТН. Тя посочи, че очаква лицата, които ще бъдат предложени за министри да се заемат с неотложните въпроси.

„В правителството, което беше предложено първия път се виждаха зависимости“, смята още Манолова. Според нея обаче ИТН са се съобразили с настояването да има разговори, след като се формира парламент. „Надяваме се, че се съобразят и другите неща“, отбеляза Манолова.

„Нашите приоритети са за дневния ред на хората, няма как да отстъпим от тях“, категорична беше тя.