Започна изплащането на великденските добавки към пенсиите. Право на допълнителната помощ имат само хората, чиято основна пенсия е до 504 лева. Напрежение пред пощата във Враца няма.

Георги Иванов вече е взел пенсията си от 396 лева, а днес се реди на опашка отново - за добавката от 70 лева, която му се полага.

„Чакам да преведат парите тук на касата и трябва да ги взема“, каза той.

Какво ще правите с тях?

„Ще ги даря някъде, защото са ми повече и съм дошъл някой да го зарадвам“, засмя се Георги Иванов.

Къде на шега, къде сериозно, тези, които имат да взимат, са доволни. Останалите реагират различно, сравнявайки ситуацията преди и сега.

„Ще купя два килограма агнешко и това е, то за повече няма“, каза Иван Иванов.

„Всички, независимо от пенсиите, взимаха коледни и великденски бонуси, а сега тука ограничение, тези хора, които са над 504 лева не са ли хора, не ядат ли, това искам да попитам“, каза Венета Христова.

„Правилно са преценили, защото тоя, който взима 2000 лева пенсия, да му дадат и на него, не е правилно“, смята Ивайло Диков.

За добавките, получавани чрез пощите, срокът е до края на месеца. Закъснелите ще трябва да се обръщат към НОИ.

„Срокът е до края на април, но ако пропуснат, трябва да се обадят в териториалното поделение и ние ще го изплатим наново. Да не се притесняват, трябва да си знаят първата пенсия, основната, която е водещата, да е под 504 лева“, заяви Драга Патева от НОИ - Враца.

Общо 72 милиона лева е осигурило служебното правителство за великденски бонуси.