Постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков ще бъде предложен за нов военен министър на мястото на ген. Стефан Янев, чиято оставка беше поискана вчера от премиера. Това потвърди премиерът Кирил Петков пред журналисти в НС.

„Много съм щастлив да кажа, че Драгомир Заков потвърди късно снощи нашата покана, която бяхме отправили. В рамките на международната сигурност няма по-подготвен човек в момента от него. Той е посланик на България в НАТО и се радвам, че потвърди. Той познава цялата система“, каза Кирил Петков.

Премиерът заяви, че това предложение е съгласувано с коалиционните партньори. Петков е уведомил снощи президента Румен Радев и няма никакъв отпор от нито една институция.

Кирил Петков вчера анонсира друго име – на Тодор Тагарев, който вече е бил начело на Министерството на отбраната.

Не са ясни причините за промяната в плановете, но кандидатурата на Заков трябва да бъде представена и гласувана в Народното събрание днес. Петков заяви, че Тодор Тагарев ще подкрепя със съвети новия министър.

Кой е Драгомир Заков?

Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни икономически отношения и магистратура по международен бизнес в УНСС. Допълнителна квалификация в сферата на сигурността има от центъра „Джордж Маршъл“ и Европейския колеж по сигурност и отбрана.

Между 2002 г. и 2004 г. е аташе към дирекция „НАТО и международна сигурност“ в Министерството на външните работи. Бил е част от екипите и ръководствата на Постоянното представителство на България в НАТО, в дирекция „ОССЕ и регионална сигурност“ във Външно, в представителството на България в ООН, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция „Контрол на оръжията“ в МВнР.

От 2019 г. е постоянен представител на България в ООН.

Женен, с две деца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!