9 септември отново стана повод за противоречия. Изложбата, която изостри отношенията между България и Русия, беше открита преди малко в столицата.

Докато тече събитието вътре, отвън пред Руския културно-информационен център се провежда протест против експозицията. Протестиращите определиха изложението като провокация.

Изложбата е на посолството на Русия със заглавие „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма".

Снимка: btvnovinite.bg

Още преди да бъде открита, българското външно министерство реагира остро и изтъкна, че щиковете на съветската армия са донесли половин век репресии.

Снимка: btvnovinite.bg

В отговор Русия обвини България, че пренаписва историята по опасен и противозаконен начин.

Снимка: btvnovinite.bg

Iзложбата беше открита в присъствието на посланика на Русия Анатоли Макаров, дипломати и политици. И беше посрещната от протест и думата „окупатори".

„Tази изложба е опит за подмяна на историческата истина и представяне на окупация за освобождение", заяви Николай Ненчев, който бе сред протестиращите. 

Организаторът на изложбата обаче е на друго мнение. 

„Можем само да благодарим на колегите от българското министерство на външните работи за тази реклама. сигурен съм, че след това много хора ще искат да дойдат да видят документите от изложбата”, заяви пред bTV организаторът на изложбата Константин Могилевски.

Според него, България е не е била окупирана от Червената армия на 9 септември 1944 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е била освободителна мисия и във всички документи, включително тези от изложбата се казва, че задачата на Червената армия не е била да установява съветски порядки на територията на България, а окончателна победа над нацистка Германия”, смята Могилевски.

На друго мнение са протестиращите срещу изложбата, които я определят като поредната провокация.

Посланик Анатолий Макаров обяви, че е изненадан от реакцията на българските власти, защото отношенията на двете държави се развиват в положителна посока през последните месеци и години. 

От руска страна изтъкнаха двустранните визити на високо равнище през последните месеци и години като аргумент за подобряването на общия тон между София и Москва. Цитирани бяха и срещи на президента и премиера на България с колегите им Медведев и Путин.