Световният бариста шампион Фабио Доти гостува в страната ни, за да предаде майсторските си умения по приготвяне на кафе в двудневна академия.

Четири пъти пъти кафе еспресо и четири пъти капучино за 11 минути – мисия възможна. Справяйки се с това предизвикателство Фабио Доти става най-добрият бариста в света за 2017 г.

Той опознава тайната на перфектно приготвеното кафе още преди да навърши пълнолетие. Днес желанието му е да пътува и да споделя това, което е научил и с други пленени от аромата на кафето.

„Бях очарован не само от аромата на кафето, но си задавах и въпроса как от едно малко зрънце кафе може да се получи такъв прекрасен аромат, който завладява целия свят. Питал съм се и как е възможно в една чаша кафе да се побере целият свят. Не е въпросът само да направиш кафето, трябва да умееш да усетиш аромата му, вкуса му. И аз мисля, че съм го постигнал”, споделя Фабио.

Думата „бариста” идва от италиански език и означава барман или човекът, който приготвя кафе и кофеинови напитки основно на еспресо машина. С годините професията на бариста се е превърнала в истинско изкуство.

За да бъде един бариста успешен е необходимо да прояви не само сръчност, бързина и креативност, а и да вложи старание в общуването с клиентите, да прояви вниманието към детайлите.

„Вълнението за един бариста започва още, когато влезе клиентът, защото той ще общува с него. Бариста трябва да успее да предусети вкусове му. Най-голямо удоволствие ми доставя да вкуся това, което съм направил, както и да разказвам докато приготвям нещо”, казва Фабио.

 „Тренирах много месеци и се опитвах да контролирам емоциите си, защото знаех, че това ще ми помогне в състезанието. Да бъдеш най-добрият бариста в света – това означава да имаш много силна страст и да си поставиш много ясни цели, които знаеш, че можеш да постигнеш”, добавя още той.