Започнаха да описват античната колекция на бизнесмена Васил Божков. Прокурори, реставратори и вещи лица влязоха в офиса на бизнесмена, в който се съхраняват предметите.

Сградата на „Нове Холдинг“ е със статут на частен музей, в който се съхранява цялата антична колекция на Васил Божков от над 3000 артефакта. Изземване на колекцията все още няма, тъй като преди това трябва да се направи описване и подготовка за транспортирането й.

Вместо антики, полицията изкара няколко коли от офиса на Васил Божков. По информация на bTV от прокуратурата колите са иззети като веществено доказателство. 

От прокуратурата обаче отказаха коментар какво веществено доказателство са те и къде ще бъдат съхранявани. 

Пореден ден няма отговор от прокуратурата ще бъде ли иззета колекцията на Божков и защо евентуално това се налага.

След като бъдат описани за всяка една от антиките трябва да се изработи специална опаковка. Реставраторът на колекцията Марина Калпачка разказва, че това може да отнеме месеци.

„Предметите се съхраняват при специални условия, контрол на влага и температура. Всяко едно преместване застрашава тяхната цялост, защото дори малко промени във влагата и температурата могат да доведат до проблеми на предметите“, обясни тя.

От Министерството на културата заявиха за bTV, че все още няма разрешение за изземване на колекцията.

Картини, които не са част от колекцията, а иззети от дома на Божков вече са на съхранение в едно от депата на Националната галерия.

Идеята на Министерството на културата е предметите евентуално да бъдат преместени в Националния исторически музей.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов назначи ново ръководство на Комисията по хазарта. На мястото на председателя Александър Георгиев, който беше задържан при акциите в комисията и освободен под парична гаранция от 40 000 лева, временно е назначен Георги Йорданов. Той ще ръководи комисията до назначаване на титуляр. До момента Йорданов беше началник на кабинета на Горанов. Сменени са и членовете в състава на комисията.