Реставратори, вещи и поемни лица влязоха в офиса на „Нове холдинг“ във връзка с колекцията на Васил Божков. Официално разрешение за изнасяне на артефактите обаче няма.

Беше обяснено, че към момента се прави само оглед и опис на предметите. Очакваната бройката на артефактите с културна и историческа стойност трябва да бъде над 2700 предмета.

Снимка: Ладислав Цветков

Вчера официално стана ясно, че издирваният бизнесмен, срещу когото са повдигнати 7 обвинения, е задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Снимка: Глория Николова

На мястото са директорът на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството и културата, както и реставраторът проф. Веселина Инкова.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че обискът ще стане в присъствието на най-добрите експерти в България и отхвърлиха твърдението, че предмети с културна и историческа стойност се изнасят в чували.

Снимка: Ладислав Цветков

Очаква се антиките да бъдат преместени в Националния исторически музей. Ценни предмети бяха иззети миналата седмица от дома на бизнесмена. От прокуратурата обявиха само, че действията в сградата на „Нове холдинг“ са свързани с разследването срещу Божков.