Трагедия във водите на река Искър край Мездра. След двудневно издирване, спасителни екипи откриха тялото на дете. Жертвата е 12-годишно момче, съобщиха за bTV от полицията.

По информация на МВР вчера момчето се е разхождало със свой приятел, спънало се е и е паднало във водата, която го е повлякла към канала, захранващ ВЕЦ "Варуна".

Тялото му е намерено тази сутрин към 11:40 ч. По време на инцидента вуйчото на детето е бил с него, но не е могъл да му помогне.

„Този неприятен инцидент е станал в канала, който отвежда водата към ВЕЦ „Варуна”. Стените на канала там са облепени с фолио, което прави почти невъзможно излизането от този водоем”, заяви кметът инж. Генади Събков.

Зоната е с ограничен достъп. В града казват, че никой ни се къпе в реката, тъй като е забранено. Наша проверка на място обаче показва друго.

„Ние самите, като администрация, правим друга превенция, не само да поставяме табели като „Къпането забранено”, а правим и обучение по плуване за деца”, допълни кметът.

Затова сме поставили табели навсякъди, но явно не са достатъчни”, допълни кметът.

Глоби за нерегламентирано влизане във водата обаче няма.

В момента тече разследване и тепърва ще се установява дали става въпрос за нерегламентирано къпане или за инцидент, уточниха от полицията.

По данни от различни източници, у нас всяка година при удавяния загиват около 160 души. Близо една трета са деца до 17 години, а повечето инциденти стават в неохраняеми водоеми  във вътрешността на страната.

Фаталните инциденти с деца край водоемите зачестяват. Само за последните два месеца те са пет.

5.07.2019г. - Слънчев бряг

В началото на юли 16-годишно момче се удави в морето на Централния плаж в Слънчев бряг. Момчето е било на лагер и влязло да се къпе, без да уведоми ръководителите на групата. 

21.06.2019г. – река Върбица до Момчилград
По-малко от месец преди това, на 21 юни, две момИчета се удавиха в река Върбица до Момчилград.

21.06.2019г. – Габровница, Монтанско
В същия ден, 18-годишно момче изчезна край село Габровница, след като влязло да плува в микроязовир.

19.06.2019г. река Огоста, Монтанско
На 19 юни трима младежи влизат в плитчината на река Огоста край монтанско село Портитовци. Тялото на 15-годишно момче открива специализиран екип водолази и полицаи след сигнал до МВР.

18.06.2019г. река Дунав, Силистра
Ден по-рано край Силистра във водите на Дунав се удави и 16-годишен младеж, който влязъл в река да се разхлади заедно с още две момичета и едно момче.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!