Струва ми се, че става въпрос за класически случай на фалшиви документи. Така арабистът Владимир Чуков коментира в студиото на „Тази сутрин” появилата се информация, че службите у нас издирват две лица, свързани с „Ислямска държава”.

Той посочи, че има няколко особено съмнителни компонента, особено по отношение на жената, за която се твърди, че е французойка от ирански произход. „Иранците са шиити, те са цели номер 1 за „Ислямска държава”. Много трудно би могло да има доверие между иранка и сунити екстремисти”, посочи той.

Чуков призова да не се използва толкова свободно наименованието „Ислямска държава”, но посочи, че въпреки това двамата издирвани явно са криминално проявени.

Арабистът напомни, че преди 20 дни е имало масова екстрадиция на екстремисти от Турция, като сред тях са били посочени и двама български граждани, които след проверка на МВнР са се оказали всъщност чужденци с фалшиви паспорти.

Анализаторът Руслан Трад коментира, че за „Ислямска държава” България е интересна като транзитна държава, а Западна Европа е голямата цел. Той напомни, че спецификата на нашата страна е много различна от тази на бившите югорепублики или Западните Балкани.

Според него даже скорошната операция срещу джихадисти в Македония трябва да се постави под въпрос, защото информация за нея идва само от официално Скопие, а много анализатори смятат, че става въпрос за опит на властта в западната ни съседка да отвлече вниманието от други проблеми.

По думите му няма данни за българи джихадисти, като до момента е станало ясно, че групировката „пуска корени” най-лесно в проблемни държави и там, където има липса на интеграция, гетоизация и маргинализация на цели общности.

Руслан Трад също посочи, че МВР и прокуратурата навременно са излезли с изявления, в които определят изтеклата в медиите информация като непълна и неточна. По този повод Чуков цитира британски доклад, според който службите на Острова не работят с Източна Европа.

По думите му има изключително слаба координация между страни като България и 7-8 западноевропейски държави, като сегашният случай с изтичането на информация за двамата издирвани показва защо нашите служби не се ползват с доверие и остават нереформирани.