Десетки хиляди левове може да струва операцията по издирване на туристи в планините у нас. Въпросът е кой плаща разходите? 

724 лева струват само първите 24 часа от спасителната акция по издирването на туристите в Пирин преди дни. След това с всеки изминал час сумата нараства.

Тогава спасителите откриха двама възрастни туристи, след десетки часове издирване.  В търсенето се включиха спасители от отрядите в Банско, Сандански, Благоевград и добре обучено куче.

И въпреки че планинското спасяване е скъпа дейност, все още много българи излизат на разходка в планината без застраховка.

Хиляди туристи обикалят планините през лятото у нас. Сред тръгналите на разходка е и Винко, който признава че няма застрахова.

„Само за един ден няма смисъл, ако се наложи нещо, както се казва след  дъжд качулка ще се науча, ама няма смисъл”, обяснява мотивите си Винко Ханке

На превантивни мерки, а не не застраховката разчитат и други планинари.  

Валетин Васев посочва, че преди да тръгне на излет обикновено се информира за прогнозата за времето и с приятелите му се подготвят спрямо нея. „Спазваме маркировката и не се отделяме от нея”, твърди още Валентин. 

Спасителите обаче отчитат, че в случай на инцидент застраховката помага много.

Това е начин малко от малко да покрием разходите си, които са огромни за такава дейност, отбелязва Емил Нешев от ПСС.

За оборудване също са нужни доста средства.

Спасителната количка, която ползваме през лятото би могла и през зимата да се използва, е над 7000 лв. изключителна нежно, но пък лека, обяснява още Емил Нешев. 

Средната цена за годишна застраховка в планината, която включва и разходи по издирване е 58 лева, а за уикенда – 5 лева, показват данните на застрахователни брокери. Обезщетението е до 5000 лв..Но дори и със застраховка планираните трябва да бъдат внимателни какви маршрути избират, защото изходът може да е фатален.

Спасителите препоръчват още хората в планината внимателно да преценяват физическите си възможности за да направят определен преход.

От ПСС напомнят още всички туристи преди да излязат в планината да заредят мобилните си телефони.