Издирването на Боян Петров в подножието на връх Шиша Пангма в Хималаите не е приключило. Операцията ще  продължи и утре. Днес китайските спасители са претърсили за следи от алпиниста в района на лагер 1, но отново не са открили нищо.

Единствената потвърдена следа от Боян до момента е негов инсулин в района на последния лагер преди върха – номер 3. Пак там спасителите са открили част от екипировка и оборудване, но все още не е доказано, че са на алпиниста.

„Утрешния ден продължаваме, защото утре денят ще е много хубав, ще е ясно и един допълнителен оглед на планината винаги е плюс”, каза Кирил Петков, който е част от спасителния екип. „Продължава да се обследва територията между базовия лагер и лагер 1. Използва се всеки възможен последен вариант да се търси в места, където не сме гледали досега”, подчерта той.

И днес хеликоптери са били в готовност да облетят района за още следи, но времето отново не го е позволило. Това съобщиха от спасителния екип на страницата си във „Фейсбук”.

Пред Антон Хекимян в предаването „Тази сутрин” по bTV жената до алпиниста Радослава Ненова, разказа, че с Боян не са си взели „сбогом”.

„Знам, че е голям риск в планината, но никога не се сбогувам с него, все едно няма да се видим”, посочи тя.

Радослава предполага, че мъжът ѝ може първоначално да се е скрил, докато отмине бурята или да е пропаднал в цепнатина. „За мен това беше битка с планината – тя го искаше за себе си, а аз – за мен. И не спирахме да се надиграваме. Не мисля, че се е страхувал. На нас ни изглеждаше рисково и опасно, но той там си беше щастлив”, каза още Радослава.

Боян Петров беше забелязан за последно от базовия лагер на 3 май в опит да атакува върха.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!