Висшият адвокатски съвет – с нов председател. Адвокат Ивайло Дерменджиев е избран още на първия тур със 176 гласа „за“ от общо 308.

От конкурентите му най-голям вот – 103 гласа, има Йордан Цветанов. Ивайло Данов е подкрепен от 19 души, а Райна Аврамова – от 10, съобщава специализираният сайт "Лекс Нюз".

За членове на съвета са избрани проф. Ангел Калайджиев, Ина Лулчева, Валя Гигова, Ели Христова и Красимир Краев. 

На първи тур са избрани още председател на Висшия дисциплинарен съд – Илонка Райчинова и трима негови членове – Милен Ралчев, Стефка Влахова и Цветана Чуклева. Кои са останалите 11 членове ще се реши на балотажа на 6 юни.

На първи тур са избрани и двама от общо петима членове на Висшия контролен съвет (ВКС) – Валентин Бенатов и Николинка Мянкова.

11 кандидати са допуснати до втория тур за оставащите три места в състава на ВКС. Той ще се проведе на 6 юни, когато ще станат известни всички избрани за членове на висшите органи на адвокатурата.

Визията на новия шеф на ВАдС

"В момента повечето адвокати са принизени до ниво на стажанти, висящи по опашки за справки, регистратори на данни и опитващи се да оцеляват в пазарната ни действителност. Образът на българския адвокат е далече от образа, който има европейският адвокат, да не говорим за щатския. Българският адвокат участва все по-малко и в обществени ангажименти на ниво законодателна власт. (...) Смятам, че дълго и умишлено част от нашия политически елит се опитваше да принизи ролята и функцията на адвоката и да го маргинализира до максимална степен. За много политици е удобно да имат беззъба адвокатура и работят в тази посока, на практика почти умишлено. Смятам и ще се опитам да обърна процеса в положителна посока, както подобава за професионалните, обществените и политическите ни реалности", коментира в интервю за "Лекс Нюз" адв. Дерменджиев.

Като друг приоритет на работата си той посочва по-добрата работа на професионалната организация особено извън столицата.

През годините ВАдС беше разтърсван от скандали както на централно ниво, така и в местните структури, като се разменяха обвинения за присвояване на власт, злоупотреби и т.н. Новият председател заявява в интервюто, проведено преди вота, че ще работи за постигане на баланс в рамките на организацията.

Кой е Ивайло Дерменджиев?

Завършва магистратура по специалност „Право” в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1989 г. През 2002 г. се дипломира в Кеймбриджкия университет със специалност „Въведение в английското право и Правото на Европейския съюз”. През 2012 г. защитава докторантура по Международно частно право към катедра „Международно право и международни отношения” в Софийски университет. Д-р Ивайло Дерменджиев е адвокат от Софийска адвокатска колегия с общ адвокатски стаж от над 30 години.

Като арбитър е участвал в разглеждането и решаването на над 200 арбитражни дела от 1995 година до днес. От 2002 г. е арбитър в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, Швейцария (CAS). Член на Лондонския международен арбитражен съд (LCIA). Участвал е в разглеждането на повече от 40 международни дела. Представлявал е и защитавал страни по над 25 международни частноправни спора. Защитавал е интересите на Република България в близо 25 международни дела.

Член е на Британско-българската правна асоциация в Лондон и на Австрийско-българската търговска камара. От 2018 г. преподава в СУ „Св. Климент Охридски”, като води лекции по „Международен търговски арбитраж”. Лектор е на ежегодните семинари, организирани от Международния адвокатски съюз. От 2009 г. до момента е Почетен консул на Република Кения в България.